Ajankohtaista

Tähtäimessä maailmanmestaruus!

elo 30, 2024

RollTestin koneistamossa CNC-työstökeskuksia ohjaa innokkaalla asenteella tiimimme nuorin tekijä, 20-vuotias Aapo Paunonen. Aapo valmistui vuonna 2021 Savon ammattiopistosta kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnosta, erikoistuen CNC-koneistukseen ja Mastercam-ohjelmointiin. Aapon ja RollTestin tiet kohtasivat jo harjoittelujakson aikana, eikä häntä ole sen jälkeen päästetty karkuun kuin armeijan verran – hyvistä tyypeistä kun kannattaa pitää kiinni!

Aapo on energinen tekijä, jonka keskittyminen on aina huipussaan ja ajatus terävä kuin jyrsin! Alan tuntemus on hänellä ikäisekseen todella vakuuttava, ja hän haluaa oppia jatkuvasti uutta, haastaa itseään ja olla mukana viemässä alaa eteenpäin – mieluiten kaasu pohjassa parastaan antaen!

Pian tällä alansa taitajalla on edessään todellinen tulikoe, kun hän suuntaa Ranskan Lyoniin WorldSkills-kilpailuihin. Siellä maailman parhaat nuoret ammattilaiset ottavat toisistaan mittaa eri aloilla, ja Aapo on yksi 22 suomalaisesta huipputekijästä, jotka edustavat maatamme sinivalkoisissa väreissä. Suomen ammattitaitomaajoukkue kilpailee yhteensä 20 lajissa, ja Aapon kisalaji on CNC-jyrsintä, joten tarkkuutta ja kylmähermoisuutta tarvitaan!

Aapon motto: “Älä tyydy riittävään, vaan vaadi parasta.”

Aapo haki MM-kisoihin paitsi omasta mielenkiinnostaan, myös kehittääkseen taitojaan entisestään. Haasteet ovat hänelle kuin polttoainetta, ja kisat tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden mitata omaa tasoa maailman huippujen joukossa. Valmistautuminen on ollut intensiivistä ja treenitunteja on kertynyt mittavasti Savon ammattiopiston valmentajan Niko Mähösen ja ekspertti Jari Tuhkasen johdolla. Myös Mastercamin maahantuoja Camcut, työkaluvalmistaja Sandvik Coromant sekä mittavalmistaja Mitutoyo ovat antaneet oman tukensa tälle nuorelle lupaukselle. Eikä tietenkään pidä unohtaa, kuinka päivittäinen työ RollTestin koneistustiimissä on tarjonnut erinomaiset harjoituspuitteet ja todelliset työelämän tilanteet.

Kilpailukokemus ei ole Aapolle suinkaan uusi juttu, sillä hän nappasi jo vuonna 2022 Porin Taitaja-kisoista kultamitalin CNC-koneistuksessa. Tuolloin kisoihin lähdettiin rennolla “katsotaan miten käy” -asenteella, mutta nyt tavoitteet ovat kirkastuneet: tähtäimessä on voitto ja oman osaamisen vieminen aivan uudelle tasolle. Hän osallistui myös keväällä Taitaja 2024 -kisaan saadakseen lisäharjoitusta kisatilanteisiin Lyonin MM-kisoja varten. Ja kun nämä tulevat maailmanmestaruuskisat on taputeltu, suuntaa Aapo katseensa kohti Tanskan EuroSkills 2025 -kilpailuita, jonne hän varmisti paikkansa tällä viikolla!

Intensiivisen treenin ohella Aapo on syventänyt osaamistaan suorittamalla tuotantotekniikan ammattitutkintoa. Tulevaisuus on vielä varsin avoin, mutta tähtäimessä on joka tapauksessa menestyksekäs ura tekniikan parissa. Konetekniikan korkeakouluopinnot houkuttelevat ja olisivat luonnollinen jatkumo tähänastiselle kehitykselle. Ehkäpä tulevaisuudessa näemme tämän taiturin kehittämässä alaa laajemminkin – ja kuka tietää, hänhän saattaa vielä joku päivä löytää itsensä kouluttamasta seuraavan sukupolven huippuosaajia!

Bonne chance, Aapo!

Koko RollTestin väki toivottaa sinulle menestystä ja tsemppiä Lyonin kilpanäyttämölle! Toivottavasti nappaat kotiin tuomisiksi paljon arvokasta kokemusta ja loistavia tuloksia!

Olemme mukana alihankintamessuilla!

Alihankintamessut lähestyvät – varmista, että olet mukana! Teollisuuden vuoden tärkeimmät kolmipäiväiset ovat pian täällä, ja myös me olemme mukana...